|
koja je teorija bolja prije 4 godina, 3 mjeseci
|
|
|
(Feng shui teorije kompasna - new age)
Zanima me koja teorija je bolja za određivanje položaja zmaja i tigra u odnosu na ulazna vrata u kuću.
Odnosno da pojednostavim pitanje kroz primjer, zmaj se nalazi na lijevoj strani ulaznih vrata gledajući prema van, a tigar na desnoj- po zapadnjačkoj teoriji a po staroj teoriji (kompasa) zmaj je na istoku a tigar na zapadu. Znači ako moja vrata gledaju ka jugu dve teorije su kontradiktorne. Kako odrediti onda položaje zmaja i tigra?
|
|
|
|
Posljednja izmena: 20.04.10 11:36 od admin.
Stazama don Kihita
|
|
|
Odgovor:koja je teorija bolja prije 4 godina, 3 mjeseci
|
|
|
Ako vam ulazna gledaju ka jugu onda su teorije usaglašene, tj. lijevo vam je istok, a desno zapad;).
No, uvijek, doista uvijek trebate koristiti kompas. Tako ste najsigurniji da je sve na svom pravom mjestu. Tradicionalni Feng Shui bazira se na tome.
Feng Shui ima više škola koje su na prvi pogled možda malo kontradiktorne, no u biti one se nadovezuju jedna na drugu i međusbno se dopunjavaju.
|
|
|
|
|
|
|
Odgovor:koja je teorija bolja prije 4 godina, 3 mjeseci
|
|
|
No, kada ocjenjujete okoliš svoga doma, potražite povišenje u zaleđu, tj. brdo, visoku kuću ili zgradu, koja simbolizira zaštitu kornjače.
S lijeve strane to može biti makar i blago povišenje tla u odnosu na desnu stranu ili drvo ili kakva biljka, čak i susjedna kuća, koja simbolizira prisustvo zmaja.
Desna strana, gledano kroz ulazna vrata iznutra prema van, treba biti malo niža, tako da simbolično zmaj ima nadmoć nad tigrom.
|
|
|
|
|
|
|
Odgovor:koja je teorija bolja prije 3 godina, 5 mjeseci
|
|
|
Citam predhodne postove i razmisljam:silly: pre neki dan sam iz neposredne daljine slucajno ugledala zgradu u kojoj stanujem:) nalazi se na raskrscu puteva,znaci u centru i izdvaja se kao jedna od visih gradjevina,u daljini prizor gde ona se vidi i iza nje brdo i uzvisenje oko koga obilazi reka ide prema jugu;) lep prizor ono brdo mocno i zgrada koja se opire njegovoj visini:) E sad uzvisenje,brdo je na severu,glavni ulaz zgrade je na jugu,a nasa ulazna vrata na istoku;) koji ulaz gledamo:huh: to me ponekad zbunjuje,mada energija koju unosimo jesta samo nasa i ulaz koji se se posmatra jeste istok:) sta mislite;)
|
|
|
|
|
|
|
Odgovor:koja je teorija bolja prije 3 godina, 5 mjeseci
|
|
Naj bitniji je sam ulaz u stan, mada i glavni ulaz ima neki uticaj  .
Zvuči dobro, taj opis  okoliša.

|
|
|
|
|
|
|
Odgovor:koja je teorija bolja prije 3 godina, 3 mjeseci
|
|
|
bokic! Nije li bagua najbitnija? Ona nema veze sa stranama svijeta! Linija znanje-karijera-prijatelji uvijek se stavlja na ulaz u stan!!! S ovom teorijom stane svijeta u vecini padaju u vodu????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Niste valjda kupili knjigu "Feng shui u 5 minuta". Najbitnije su ti strane svijeta prema kojima sve ravnas i LZ, a sve drugo pada u vodu.
|
|
dakiva
(Korisnik)
Moderator
Poruka: 1048
|
|
|
|
|
|
|
|
Preporucam ti da procitas na ovom situ Feng shui osnove!
|
|
dakiva
(Korisnik)
Moderator
Poruka: 1048
|
|
|
|
|