Iako se vidi da je stiglo proljeće, svi smo više vani u pokretu. Razmišljamo o uređenju vrtova, cvijetnjaka ili pripremamo rasadu za povrtnjake, pa nam je uređenje doma možda malo po strani do jeseni, pada mi na pamet jedno zanimljivo pitanje. Možda se nekome da malo filozofirati na temu

.
Naime, čak i početnicima poznato je pravilo da kada uzgajamo biljke bilo zbog feng shuia ili iz uživanja, kada počnu venuti, propadati, sušiti se treba ih zamijeniti novom biljkom koja je bujna, zdrava i puna života. Tako barem glasi pravilo. Bolesna biljka = loš feng shui.
S druge strane imamo u većim trgovinama mješovitom robom rasprodaje biljaka koje su prestale biti prekrasne i počele se sušiti. Cijena je uglavnom simbolična, a biljke često izgledaju vrlo loše. Meni je uvijek vrlo tužno vidjeti biljku u takvom stanju i odmah joj poželim nekako pomoći. Većinom to završi tako da pokupujem većinu tih polusuhih biljčica i donesem ih doma na oporavak. One se u gotovo svim slučajevima brzo oporavljaju i lijepo napreduju, kao da nikada nisu niti bile u lošem stanju. Neke od njih završe kao poklon, a neke koje su mi osobito drage, zadržavam za sebe. I nekako mi se čini da je dobro djelo spasiti život umirućoj biljci i naći joj dom u kojem će se za nju brinuti.
No nekako se taj moj feeling kosi s pravilom da se bolesnih biljaka treba rješavati, a ne dovlačiti ih u svoj dom. Očigledno, ne kanim prestati s dosadašnjom praksom, ali baš me živo zanima što vi mislite o tome. Je li to dobro djelo ili loš feng shui?