Figurice i simbolika feng shuia

Simboli

Simbolika feng shui simbola

Dobar dio današnjeg feng shui-a temelji se na simbolici. Otuda česta i pretjerana uporaba feng shui simbola u uređenju doma, a nešto rjeđe i u uređenju poslovnih prostora. Ono što je manje poznato jest da se u izvornom feng shui-u zapravo nije niti prakticirala uporaba figurica, barem ne na ovaj danas rasprostranjen način.

Opširnije:Simbolika feng shui simbola

Taiji (Taichi) - Yin/Yang

Jin i jang znak feng shuia

 Ne vjerujem da postoji poznatiji i rasprostranjeniji simbol od Taiji-a, poznatijeg pod imenom Yin i Yang. Svi su ga već negdje vidjeli i svi imaju neku svoju predodžbu njegovog značenja i u feng shui-u. No malo tko je svjestan koliko simbolike se zapravo u njemu krije i koji prikaz je izvorno točan.

Opširnije:Taiji (Taichi) - Yin/Yang

Tri zimska prijatelja

Evo jednog prigodnog članka u vrijeme globalne krize, kada nam je svima samo jedno na pameti, kako prebroditi krizu?!

Opširnije:Tri zimska prijatelja

Vilin konjic

Ovo je jedan od nešto manje poznatih simbola koji se koriste u Feng Shui-u. Također nema određeno mjesto na koje ga je potrebno postaviti da bi djelovao. Možete ga koristiti bez straha da ćete u nečemu pogriješiti, jer pravila određujete sami.

Opširnije:Vilin konjic

Mandarinske patke

One su jedan od najmoćnijih simbola ljubavi i bračne vjernosti u Feng Shui-u.

Opširnije:Mandarinske patke

Dvostruka sreća

 Kineski znak dvostruke sreće

Simbol dvostruke sreće vrlo je popularan u Kini. Najčešće se rabi pri obredu vjenčanja, no služi i za privlačenje ljubavi kod samaca koji to ne žele biti, kao i za harmoniziranje bračnih i obiteljskih odnosa. Moguće ga je koristiti na različite načine, ovisno o tome što točno želite postići u Feng shui-u.

Opširnije:Dvostruka sreća

Slon kao simbol feng shui-ja

Slon figurica feng shuia

Slon je jedan od popularnijih simbola. Pojavljuje se u raznim tradicijama na različite načine, no svi se slažu oko najbitnije činjenice, a to je da slonovi donose sreću.

Opširnije:Slon kao simbol feng shui-ja

Zmaj kao simbol feng shui-ja

Zmaj je jedna od četiri nebeske životinje koje čine osnovu Feng Shui-a. Po predaji, zeleni zmaj, bijeli tigar, crna kornjača i tamnocrveni feniks stvorili su svijet i podijelili nebo u četiri kvadrata, a svakim je zavladao jedan od njih. Zmaj je dobio istočni sektor i postao simbolom bilja i vladarom voda.

Opširnije:Zmaj kao simbol feng shui-ja

Tronoga žaba simbol feng shui-ja

Omiljena među Kinezima i korisnicima Feng Shui-a, ova žaba je savršen simbol bogatstva i blagostanja. Možda ćete imati problema s nabavljanjem ove figurice. Osobno iskustvo mi govori da ih je u nas doista teško naći, no ako imate mogućnosti kupnje putem Interneta problem je riješen.

Opširnije:Tronoga žaba simbol feng shui-ja

Tigar simboli u feng shui-u

Tigar koji leži

Tigar je jedna od četiri nebeske životinje koje čine osnovu Feng Shui-a. Po predaji, zeleni zmaj, bijeli tigar, crna kornjača i tamnocrveni feniks stvorili su svijet i podijelili nebo u četiri kvadrata, a svakim je zavladao jedan od njih. Tigar je dobio zapadni sektor i postao simbolom metala i Kraljice majke zapada.

Opširnije:Tigar simboli u feng shui-u

Nasmijani Buddha

Ovo je vjerojatno jedan od onih Feng Shui pomagala koji poznaju čak i oni koji još nisu ni čuli za Feng Shui. Nasmijani ili sretni Buddha omiljen je ukras u svim kineskim i mnogim zapadnjačkim domovima. A kome se i ne bi svidio niski, debeljuškasti čovječuljak s vječno zaraznim osmjehom preko čitavog lica!?! Jedan pogled na figuricu ili sliku nasmijanog Buddhe dovoljan je da nam izmami smiješak, čak i u vremenima pojačanog stresa i velike napetosti.

Opširnije:Nasmijani Buddha

Kornjača kao simbol zaštite u feng shui-u

Moj osobni favorit među Feng Shui simbolima je kornjača. Ona je simbol zaštite, polaganog ali sigurnog napretka, mudrosti, izdržljivosti i dugovječnosti. Poznata je i omiljena među raznim kulturama iz različitih razloga.

Opširnije:Kornjača kao simbol zaštite u feng shui-u

Feniks

Feniks je jedna od četiri nebeske životinje koje čine osnovu Feng Shuia. Po predaji, zeleni zmaj, bijeli tigar, crna kornjača i tamnocrveni feniks stvorili su svijet i podijelili nebo u četiri kvadrata, a svakim je zavladao jedan od njih. Feniks je dobio južni sektor i postao sinonim za sunce i ljeto.

Opširnije:Feniks

Pratite nas na fejsu

Google plus