Pronalaženje povoljnog okruženja doma


Ovaj tekst može Vam uvelike pomoći ako ste u potrazi za lokacijom za izgradnju nove kuće, kao i u praktičnoj primjeni Feng Shui-a, kada izrađujete analizu postojećih postavki Vašeg doma, koji će vam poslužiti kao osnova za stvaranje povoljnog Feng Shuia.


U drevna vremena stručnjak za Feng Shui trebao je uzeti u obzir samo prirodne postavke u analizi područja koje je bilo analizirano, kao što su rijeke, planine i ravnice. Danas je to nešto složenije, s obzirom da živimo u prenapučenim gradskim sredinama, a čak i predgrađa obiluju raznim strukturama koje bitno utječu na povoljnost ili nepovoljnost neke lokacije. Ono što su nekada predstavljala brda, danas mogu biti zgrade i nadvožnjaci. Tokove rijeka u modernom Feng Shuiu zamijenile su auto ceste. Dakako, ako imate neke od prirodnih postavki u Vašoj neposrednoj blizini morate ih uzeti u obzir jednako kao i one koje je čovjek stvorio.

Osnovu teorije Feng Shuia čine četiri nebeske životinje: crna kornjača, tamnocrveni feniks, zeleni zmaj i bijeli tigar. Ove četiri životinje predstavljaju tvorce svijeta i svemira, a nakon postanka podijelile su nebo u četiri kvadrata, od kojih je svaka zavladala jednim. Poznavajući teoriju o pet elemenata možemo reći da boja ovih nebeskih bića nije nasumično odabrana, već je vezana za sektor neba kojim vladaju.


Krenimo od kornjače. Njezina boja je crna, a njezino mjesto je sjever, dakle vodeni sektor. U idealnom slučaju zaleđe Vašeg doma trebalo bi se podudarati sa sjeverom, no ako to nije tako svejedno biste trebali potražiti neku uzvisinu iza vašeg doma. To može biti brdo, planina, visoka zgrada ili visoko drveće. Bilo što od navedenog predstavlja podršku i zaštitu za Vas i Vašu obitelj. To je ujedno jedan od najvažnijih simbola u Feng Shuiu.


Feniks je tamnocrvene boje, mjesto mu je jug, dakle vatreni sektor. Idealno jug bi se trebao nalaziti ispred Vašeg doma, no ako to nije slučaj predio ispred Vaših ulaznih vrata u svakom slučaju je predio feniksa. Ako ga nema, možete ga sami stvoriti tako što ćete postaviti figuru bilo koje ptice crvene boje na najudaljeniju točku ispred Vaših ulaznih vrata. Jedna krovna ćupica ili malena uzvisina do jednog metra, ovisno o veličini kuće i ulaznih vrata, u jednakoj će mjeri aktivirati feniksovu snagu koja dovodi do uspjeha i neočekivane pomoći, kao i stolac za odmaranje stopala u Vašem dnevnom boravku.


Zeleni zmaj i bijeli tigar su dva usko povezana simbola. Tako se smatra da bijeli tigar postoji samo u onim predjelima gdje se nalazi zeleni zmaj. Zeleni zmaj je uzvisina s lijeve strane Vašeg doma, gledano iznutra prema van. Idealno bi se to trebalo poklapati s istokom. Njega možete prepoznati u obliku brda, visoke građevine ili drveta, a možete ga sami stvoriti postavljanjem nekog ukrasa na tom mjestu ili biljke puzavice. Zeleni zmaj donosi sreću u vidu bogatstva, napretka, utjecaja i svih oblika financijske moći.


Bijeli tigar je uzvisina s desne strane ulaznih vrata, gledano iznutra prema van, a idealno bi se trebala poklapati sa zapadom. Ova uzvisina mora biti niža od one koja predstavlja zelenog zmaja, da se zaštitnička snaga ove moćne životinje ne bi pretvorila u razornu snagu koja šteti Vašim ukućanima. Tigar dakle uvijek mora biti pod kontrolom zmaja, a donijet će Vam sreću u vidu zaštite od pljačke, nezgoda, gubitka i poraza.


Ako pronađete ove četiri životinje u neposrednoj blizini Vašeg doma, bilo da su prirodne ili stvorene ljudskom rukom, znajte da Vam je dom povoljno lociran. Ukoliko ih nema ili su pak neodgovarajuće, moguće ih je stvoriti ili korigirati. Dominantnog bijelog tigra korigirat ćete postavljanjem nečeg visokog na strani zelenog zmaja, pa bila to slika, tegla s cvijećem ili lampa.    

Pratite nas na fejsu

Google plus