Svinja kao roditelj

 

Svinja je savršen roditelj. Ljubavlju otključava dječja srca, a oni joj zahvaljuju poštovanjem i susretljivošću, što njoj pak neizmjerno godi. No ponekom djetetu odgajateljski pristup roditelja-Svinje može biti neprihvatljiv. Stoga ne čudi da djeca ponekad vrlo rano napuštaju roditeljski dom.

 

To je posebno naglašeno u odnosu s malim Konjem, koji previše cijeni slobodu da bi mogao trpjeti toliku brižnost. Stoga ne smijete biti uvrijeđeni kada Vaš 14-ogodišnjak poželi ići u srednju školu u drugom gradu i živjeti u učeničkom domu ili 18-ogodišnjak odluči odseliti, jer je dovoljno star da se brine sam o sebi.

 

Potpuna suprotnost od Konja su mali Majmuni i Koze. Oni dapače, očekuju neizmjernu količinu brižnosti i suosjećanja.

 

Već kao beba, Štakor će ustrajati na sprovođenju vlastite volje. Stoga je bolje dopustiti mu to, ako je ikako moguće. Vikanjem i prijekorom samo ćete postići da se, urođena mu, tvrdoglavost još više ukorijeni.

 

Mali Tigrići mogu biti pravi strah i trepet za svoje ponekad bespomoćne i nesigurne roditelje-Svinje. Samouvjereni, hrabri i temperamntni, zastrašit će svoje roditelje u toj mjeri, da će ovi nekoliko puta razmisliti prije nego se upuste u sukob sa svojim podmlatkom. Tako se može dogoditi da Tigrić preodgoji svoje roditelje, umjesto da oni odgoje njega.

 

Čestitke malim Psićima! Njihovi roditelji-Svinje znaju ih "uzeti na povodac", a onda će često i rado skupa ići u šetnjice.

 

Nevjerojatno, ali istinito, čak i zahtjevni mali Bivoli dopuštaju odraslim Svinjama vodstvo. I to bezpogovorno.

 

Mali Zečići sigurno neće postati buntovnici, ako im dopustite slobodu unatar njihova četiri zida. No, ako volite priređivati kućne zabave, to bi im moglo opasno zasmetati. Buka i gužva čine ih nesigurnima, stoga im poklonite više pažnje i ljubavi za takvih dana, da ne pomisle kako nekog drugog volite više od njih.

 

Za razliku od Zečića, Pjetlići su "lakši za održavanje" roditelju-Svinji. Oboje vole uživati u životu i imaju prijateljski odnos.

 

Dobitna je i kombinacija roditelja i djece Svinje. Jedini problem predstavlja pomoć u kućanskim poslovima. Sjetite se sebe kada ste bili mali i shvatit ćete da nema te sila koja može natjerati Vašeg slatkog Praščića na pospremanje svoje sobe ili iznošenje smeća.

 

Mali Zmajevi nemaju tajni pred svojim, podjednako otvorenim roditeljima-Svinjama. A ako jednom dođe do nesuglasica, odmah će ih i učinkovito izgladiti.

 

Mladim Zmijama možemo savjetovati da ne traže previše od svojih roditelja. I najveća velikodušnost ima svoje granice!

 

Važno: Vašu velikodušnost djeca će često iskorištavati. A Vaša ljubav prema prekomjernom trošenju sigurno ne predstavlja dobar primjer djeci. Vaša volja da izravnate put pred svojom djecom je doista pohvalna, no ni u dobrim stvarima ne treba pretjerivati.

Pratite nas na fejsu

Google plus