Zmaj kao roditelj

 

Zmajeva temperamentna priroda odražava se i na odgoj djece. U kući Zmaja-roditelja sve je kao u košnici, no oni ipak nerijetko izgube pregled situacije.

 

Malim Pjetlićima i Zmijicama to i više nego odgovara. Dok roditelj-Zmaj shvati što se dogodilo, Pjetlić se već iskrao iz doma i nadzora. No u biti to i nije tako loše. Barem će ranije naučiti neke važne životne lekcije, tješi se roditelj-Zmaj.

 

Totalna suprotnost s malim Psićima. Oni očekuju i traže puno ljubavi, truda i vremena i pažnje, ne vole biti "pušteni s lanca". A roditelj-Zmaj upravo to im nudi uz premalo ozbiljnosti i razumijevanja.

 

Roditelji-Zmajevi vrlo su ponosni na svju malu umjetnicu Kozu. No na žalost ta mala umjetnica zna biti vrlo promjenjivog raspoloženja, za što Zmajevi nemaju razumijevanja.

 

Odličan odnos između djece i roditelja Zmaja. Sve ideje i zamisli Zmajskog podmlatka naliaze na razumijevanje i podršku kod odraslih Zmajeva. Svi planovi idu u realizaciju, čak i kada nemaju šanse za uspjeh. Zmajevi upravo obožavaju svoje pametne Zmajiće.

 

Mladi Bivoli rano će naučiti kako Zmajevi ponekad znaju biti u nekoj drugoj dimenziji u odnosu na druge ljude. Iako Bivoli već od najranijih nogu korektno ispunjavaju svoje zadaće, Zmajevi to neće uvijek primijetiti i dovoljno cijeniti.

 

Malim senzibilnim Zečevima budi rečeno da se ne živciraju oko svake nepromišljene riječi koja izađe iz usta njihovih Zmajskih roditelja. Unatoč svemu, Zmajevi su uvijek spremni izdiskutirati svaku razliku mišljenja.

 

Mali Štakori već od majmanjih nogu znaju postavljati razna teška, pametna, nesvakidašnja pitanja roditeljima-Zmajevima, a ovi će se truditi na svako pitanje naći podjednako zanimljiv odgovor.

 

Poznato je da su Tigrovi divlje mačke, a Zmajevi bljuju vatru, tako da možemo samo zamišljati kako izgleda ova kombinacija. No srećom jedni prema drugima gaje duboko poštovanje, pa Tigar uvlači pandže, a Zmaj gasi vatru, tako da se nikada ozbiljno ne povrijede.

 

Mlada Zmija ne mora pružati otpor svojim temperamentnim roditeljima-Zmajevima, dostano je da upotrijebi svoj šarm i susretljivost i miran suživot u roditeljskom domu je zagarantiran.

 

Majmunčić i Svinjica mogu slobodno odahnuti. Iako se u početku čini kako je odnos između njih i roditelja-Zmaja malo previše labav, on će se vremenom učvrstiti i produbiti na obostrano zadovoljstvo.

 

Važno:
Držite svoj temperament pod kontrolom! I dopustite i djeci pravo na vlastito mišljenje! Ne leži svakome vaš turbulentan tempo.

Pratite nas na fejsu

Google plus