Alati

Kalkulator letećih zvijezda po godinama

Aplikacija za izračun položaja letećih zvijezda u odnosu na godinu. Potrebno je upisati godinu u polje za unos teksta za koju želite da vidite položaj letećih zvijezda.

Leteće zvijezde se koriste u Kineskoj astrologiji. Aplikacija je autorsko djelo Feng shui dom portala.

Položaj brojeva je definiran po drevnoj formuli. Formula je po Kineskoj predaji skinuta s leđa oklopa kornjače. Mnoge civilizacije su se služile sličnim izračunima i slaganjem brojeva.

Aplikacija je trenutno u verziji 2 ima mogućnost mijenjanja godine sa strelicama na tipkovnici i prihvat može ići s dugmetom enter.

Kako se koristi vektorski alat za crtanje

UKRATKO O ALATU ZA VEKTORSKO CRTANJE (SVG-Edit)

Naša aplikacija za crtanje feng shui tlocrta i drugih crteža nevezano za feng shui korisiti otvoreni kod aplikacije SVG-Edit . pomoću ove aplikacije koja se nalazi na našem portalu moguće je kreirati potpuno vektorske crteže u formatu SVG. Ovaj format je podržan od velike većine grafičkih aplikacija kao što su Corel Draw ili Adobe Iustrator. Također ovaj format koristi i besplatna desktop aplikacija Inkscape. Samu aplikaciju za crtanje smo u potpunosti preveli na Hrvatski jezik (osim nekih par opcija :) ).  Ovaj program je namjenjen da radi online i to u preglednicima/browserima weba. Kreirane slike je moguće snimiti na računalo u .svg vektorskom formatu i kao običnu sliku u .png formatu. Za rad nije potrebna nikakva instalacija na računalo, no jedino je potreban noviji preglednik i registracija na portalu. Najbolji browseri su Google Chrome i Mozilla Firefox, također i za pregledavanje crteža je potreban noviji browser.

PRIJE BILO KAKVOG CRTANJA (*Obavezno*)

1. Prvi korak je registracija pa prijava na portal ili forum (pri registraciji će Vam stići link na e mail s potvrdom registracije). 

2. Klik na meniju: 'Alati za izračune i crtanje'>'Crteži i alat za crtanje'>'Dodaj svoj crtež' ili na malom meniju iznad kategorija Dodaj upis. (da bi Ste vidjeli link morate biti prijavljeni!)

KAKO CRTATI U ALATU ZA VEKTORSKO CRTANJE - OSNOVNI KORACI

IZBJEGAVATI KORISTITI NAŠA SLOVA ČĆŠĐŽ JER MOGU IZAZVATI GREŠKU U CRTEŽU!!!

 Alat je dosta intuitivan, to će te primjetiti ako ste već radili u nekom od vektorskih alata. S ovim alatom je moguće čak izraditi i vektorske logotipe. 

1. korak po otvaranju prozora za crtanje novog crteža je odabrati kategoriju crteža. Za sada su tu tri kategorije, ako želite učiti i isprobati ovaj alat za crtanje klik na >'Odabir putanje kategorije' > 'Nevezana tematika crteža'. I vaš crtež će se naći u kategoriji gdje je dozvoljeno crtati bilo što.

2. korak upisati naziv crteža i neki kratki opis vašeg crteža po kome će se crtež biti prikazan u kategorijama.

Bitno je kada ste nacrtali nešto da kliknete na >'Snimi promjene na crtežu'>'Spremi upis' ! znači nakon editiranja crteža obavezno kliknuti na snimi promjene i potom spremi upis.

RASPORED ALATKI U PROGRAMU ZA VEKTORSKO CRTANJE

Oko papira u koji se crta nalaze se na sve četiri strane pomoćni alati. ako krenemo od gore (iznad papira za crtanje) nalaze se alatke za manipulaciju oblicima i samim elementima crteža te osnovne opcije za pohranu i editiranje kao i u svakom drugom programu.  Dodatni alatići na poziciji gore se prikazuju po kliku na element crteža. Znači najbolje je uz pomoć alata koji se nalaze na lijevoj strani od papira kreirati neki oblik, kako bi se pojavili svi mogući alati.  

Znači s lijeve strane papira se nalaze alati za kreiranje raznih vrsta oblika i gotovih elemenata koji postoje u programu. Među prvim alatom na lijevoj alatnoj traci od papra nalazi se strelica.

STRELICA(Alat za odabir i editiranje) - služi za selektiranje objekta/elementa crteža i za njegovu manipulaciju kao što je istezanje, uvećanje, umanjenje ili pomijeranje po crtežu.

Strelicu je najbolje imati naviku odabrati odmah nakon kreiranje nekog objekta. Razlog tomu je što kada odaberete neki objekt za nacrtati taj alat je i dalje aktivan te možete nacrtati više puta uzastopno sve dok se ne odabere strelica.

 Ispod strelice su alati za razne oblike prvi ispod je alata za crtanje linija krivih pa pravih pa za geometrijske oblike.  Shape library ili biblioteka oblika sadrži već neke nacrtane oblike koje je moguće ubaciti u crtež.

S desne strane se nalazi alat za rad sa slojevima na crtežu. Za početak je najbolje korisititi samo jedan sloj dok se malo ne uhoda u program. 

Alati koji se nalaze ispod papira za crtanje su za odabir boje objekta-ispune i boje linije koja je oko objekta. Zatim su tu alati za promjenu prozračnosti i debljinu linije koja oivičava objekt te paleta boja.

Iznad papira se nalaze alati za rotiranje objekta/elementa na crtežu te za pomjeranje pozicije na sloju. Znači alat za pomjeranje objekta ispred ili iz u odnosu na drugi objekt i to isključivo u jednom sloju koji je odabran. 

Pratite nas na fejsu

Google plus